Tarih: 5 / Mayıs / 2024 //Sayfa hit sayısı:  1751   

Fusarium oxysporum f. sp. spinaciae
Fusarium Solgunlugu



Hastalık etmeninin genel özellikleri:
Fusarium oxysporum f.sp. spinaciae (Sherb.) S.&H. fungal hastalik etmeni olup, ispanagin sik olarak yetistirildigi ve hava sicakliklarinin nispeten yüksek oldugu her yerde ortaya çikabilir. Fungal etmen toprakta kendini belli etmeden canliligini koruyabilir, fungus diger Fusarium etmenlerinde oldugu gibi 1 hücreli mikro-, 2 hücreli makro-konidisporlari, kalin hücre duvarli klamidisporlari ve bazende sclerotlarini üretmektedirler. Bitkiler yesil dönemdeyken nadir olarak spor üretirler, fakat bitkiler oldükten sonra ya da ölmek üzere toprakta bulunan bitki saplarinda bol miktarda spor ürettikleri görülmektedir. Fungus tohumlari da etkiler ve hastaligin bir bölgeden uzak mesafelere tasinmasi genellikle tohum ile olmaktadir. Hastaligin yasam döngüsüde diger Fusarium hastalik etmenlerine benzemektedir. Hastalik asitik ve sicak topraklari sever.


Hastalık Etmeninin Belirtileri (Simptomları):
Bu hastaliktan dolayi bitkilere iki farkli belirti ortaya çikabilir. Hastalik fide hastaligi olarak ortaya çikar ve diger çökerten hastaliklari ile karisabilir. Digeri ise olgun olan bitkilerde ortaya çikan hastaliktir. Fide döneminde, bitkiler ilk gerçek yapraklarini olusturuncaya kadar normal görünür.Daha sonra kotiledon yapraklar solar ve 7-10 gün içerisinde bitkiler tamamen ölür. Kökler incelendiginde kaidelerinde siyah bir lezyon görülür ve bitkilerin ksilem iletim demetleri koyu bir renk degisimine ugrar. Bu bitkiler de bir kaç besleyici kök gelisebilir, fakat zamanla da bunlar tekrar ölmektedir. Olgun olan bitkiler üç yaprakli devreye ulastiktan sonraki tüm devresinde hastaliktan etkilenebilir. Bitkilerin yesil aksami yesil görünümünü kaybolur ve zamanla solar yada sariya dönerler. Bu tür belirtiler genellikle yasli yapraklarda baslar, hastaligin ileri dönemlerinde de iç yapraklarda görülür. Bazen de etkilenen bitkiler belirgin bir sekilde bodur olarak kalmaktadir. Hava kosullari kurak ve sicak devam ederse bitkiler hastaliktan dolayi ölebilir. Eger toprak nemli ve serin olursa bitkiler canliligini muhafaza eder ve yeni köler meydana getirerek yasamini devam ettirebilir. Bitkilerin infeksiyonu genellikle toprak altinda meydana gelir, fungus genellikle ilk önce besleyi kökleri infekteler ve daha sonra da yukari dogru bir gelisme gösterir. Bu zamana kadar yesil aksam bodur, bir çok yan kökçük ölü ya da koyu bir renk almistir. Bitkilerin su tasiyan iletim demetlerine bakildiginda belirgin bir sekilde karamis olduklarida görülmektedir. Bu hastaligi mütakip, diger hastaliklarda bitki köklerine saldirir ve bitkinin kök sitemi tamamen çökebilir.

Mücadelesi
Kültürel mücadele
1. En az 4-6 yil ürün rotasyonu uygulanabilir.
2. Bitkiler erken dönemlerde dikilerek hastaliktan kurtulunabilir, yani toprak sicakligi düsük oldugu zamanlarda ekim tercih edilmelidir.
3. Dayanikli kültüvarlarin kullanimi.
4. Tohumluk ispanak üretimine gitilmiyorsa, bitkilerin çiçeklenmesine müsade edilmemeli, yani hemen hasat edilmelidir.
5. Hastaligin görüldügü alanlarda ispanak üretiminden mümkün mertebe kaçinilmalidir
. Kimyasal mücadele
Hastalik belirtisi ortaya çikar çikmaz kimyasal mücadeleye geçilebilir. Zirai kimyasal ilaç olarak banlate tavsiye edilmektedir. Ayrica diger sebzelerde kullanilan fungisitlerde kullanilabilir. Tohumlar ekilmeden öncede fungisitler ile muamele edilmesi tavsiye edilmektedir.
YK
Etmenin sitematiğini görmek istiyorsanız etmenin ismini tıklayınız
Fusarium oxysporum f. sp. spinaciae
 

Bu sayfanın dizaynı ve tüm içeriği Cahid ÇAKIR tarafından hazırlanmıştır.
Sayfaların en iyi görüntüsü 800 X 600 ekran çözünürlüğünde IE' da görebilirsiniz
Eleştiri ve önerilerinizi bekliyoruz.
e-mail:cahidcakir@bitkisagligi.net